Forældrehåndbog


Hjertelig velkommen til Herning Svømmeklub, og hvis du har gået her før, byder vi dig hjerteligt velkommen tilbage.

Vi glæder os til at arbejde sammen med dig og dine forældre om at give dig en god og lærerig oplevelse igennem sæsonen . Vi skal have det sjovt, mens vi bliver bedre til at begå os i svømmehallen og til at svømme.

 

Der er nogle praktiske ting at være opmærksom på, og dem har vi samlet her på siden.

Generelle informationer

 

Aflysning af træning
I Herning Svømmeklub bestræber vi os på at tilrettelægge vores sæson og undervisning, så vi ikke er nødt til at aflyse træningen. Det kan dog være nødvendigt i tilfælde af større arrangementer i svømmehallen, udfrakommende hændelser eller i tilfælde af sygdom. Skulle træningen blive aflyst vil vi sende information ud via sms og email.

Ferie, lukkedage og opstartsdage

Generelt følger vi skolernes ferier og helligdage.

Der er derfor ingen undervisning i:


Efterårsferien (Uge 42)
Juleferien
Vinterferien
Påskeferien
Helligdage

 

Fortrydelse

Som medlem i Herning Svømmeklub har man en fortrydelsesperiode på 2 uger fra sæsonstart, altså to undervisningsgange. Hvis I inden for denne periode finder ud af, at svømning ikke er noget for jer, refunderer vi kontingentet. Evt. udmelding skal ske skriftligt til herningsk@herningsk.dk.
 

Skifte hold i løbet af sæsonen

Hvis det viser sig, at dit barn ønsker at skifte til et andet hold i løbet af sæsonen, er vi gerne behjælpelige med dette i det omfang, der er plads på det ønskede hold. Kontakt os på mail eller på telefonen, så finder vi en løsning. Holdskifte kan også ske på vores opfordring, hvis holdets niveau er mindre hensigtsmæssig for dit barn.

Før, under og efter svømning
 

Ankomst til svømmehallen

Børnene har tidligst adgang til omklædningsrummene 15 minutter før undervisningsstart. Det gælder både i Herning Svømmehal og DGI-Huset. Når I ankommer til svømmehallen, skal I blot henvende jer ved skranken og sige, at I skal til svømmeundervisning i Herning Svømmeklub samt klokkeslæt for undervisningens start.

Sådan finder du bassinerne

De 2 undervisningsbassiner på henholdsvis 90 cm og 110 cm dybde ligger i Herning Svømmehal. Når I kommer ud fra omklædning, skal I gå til højre. Her kommer der en dør på venstre hånd, som går ind til svømmehallen. Undervisningsbassinerne ligger lidt fremme på venstre hånd og 50 m bassin lige frem.
 

Registrering af fremmøde

I Herning Svømmeklub benytter vi os af digital registrering af fremmøde. Det betyder, at I vil se vores instruktører med en tablet/mobiltelefon, som de skal bruge til registreringen. På den måde er der aldrig tvivl om, hvem der er tilmeldt holdene.
 

Svømning før, under og efter svømmeundervisning

Når I kommer ind i svømmehallen/DGI-huset, må børnene først gå i vandet, når træneren beder børnene om det. Når undervisningen er slut, skal bassinet forlades med det samme. Dette er for at skabe det bedste læringsmiljø for alle vores medlemmer.

Hvis børnene ønsker at svømme før og/eller efter undervisningen, skal der indløses almindelig adgangsbillet til Herning Svømmehal/DGI-huset ved ankomst. Det kan måske virke ærgerligt, men det er en betingelse for, at svømmeklubben kan leje faciliteter i svømmehallen, og dette skal selvsagt respekteres af alle medlemmer. Undervisnings-bassinerne kan ikke bruges til svømning før og efter, da der hele tiden vil være forskellige hold, som bruger dem.

Hygiejne og adfærd i svømmehallen

 

Adfærd i svømmehallen
De almindelige regler for Herning Svømmehal og DGI-Huset er også gældende for medlemmer i Herning Svømmeklub. Livreddernes instrukser skal altid følges.

Reglerne i svømmehallen foreskriver bl.a., at der ikke må anvendes smartphones eller tablets i omklædningsrummene og svømmehallen af andre end vores trænere, som bruger dem til online afkrydsninger.
Omklædning og hygiejne
Alle der benytter svømmehallen har et ansvar for, at hygiejnen bliver overholdt. Man skal derfor altid:
  • vaske sig uden badetøj under bruseren inden man går i vandet.
  • vaske håret og kroppen grundigt.
  • vaske sig grundigt igen efter toiletbesøg.
  • fjerne alt make-up.
  • fjerne alle smykker.
Specielt til babysvømmeren
Når I skal til babysvømning er reglerne de samme i Herning Svømmehal og DGI-Huset. I skal have badeble på, og der skal i DGI-Huset benyttes Happy Nappy badebuks ovenpå en svømmeble. Disse skal købes ved receptionen. 

 

Undervisningsmiljøet i Herning Svømmeklub

Sådan underviser vi

Herning Svømmeklubs undervisningsfilosofi baserer sig på læring gennem leg og øvelse. Vi tror på, at det er den bedste og mest motiverende måde at udvikle basale svømmefærdigheder på. Vores mål er, at vores svømmeundervisning skal være lærerig, kompetancegivende og sjov. Det legende element er derfor en stor og vigtig del af vores svømmeundervisning.
 

For at opnå de enkelte målsætninger på vores hold er vores trænere meget bevidste om at vælge sjove lege og øvelser, som svømmerne får et bestemt udbytte ud af. Det betyder, at træneren vælger lege, som træner den færdighed, der er på programmeret. Det kan for eksempel være balance, elementskifte og vejrtrækning.

De grundlæggende færdigheder er, uanset svømmerens niveau, udgangspunktet for vores svømmeundervisning. Før og under undervisningen af svømmetag, træner vi svømmernes basale færdigheder, så de lærer deres kroppe at kende i vandet. Derfor svømmer vi ikke altid frem og tilbage men bruger bassinerne på forskellige måder. Når vi underviser i svømmetag, starter vi med stilarterne crawl og rygcrawl.



Trænere i vandet

Forudsætningerne for at blive fortrolig med vandet og lære de grundlæggende færdigheder er tryghed og glæde ved vand. Vi har minimum altid tilknyttet en træner og en hjælpetræner. Hjælpetræneren er med i vandet i løbet af undervisningen, så der er god mulighed for hjælp og individuel feedback til den enkelte svømmer.

Oprykning & anbefalinger

 

I Herning Svømmeklub har vi mange svømmeundervisningstilbud for børn og unge. Uanset alder og færdigheder har vi en plads til dig.
Ved endt sæson i Herning Svømmeklub vil træneren på de enkelte hold vurdere svømmernes færdigheder og give en anbefaling til, hvilket hold svømmeren skal vælge til næste sæson.
 
For at svømmeren kan vurderes klar til at rykke op på det næste hold, skal barnet opfylde oprykningsmålene, som er en række konkrete færdigheder, barnet skal kunne. 
Opfylder svømmeren ikke alle oprykningsmål, er det op til holdets træner at fortage en subjektiv vurdering af svømmerens færdigheder og bedømme, om svømmeren bør rykke op eller tage en sæson mere på det nuværende hold.

Vores træneres anbefalinger er en vejledning, og mener man som forældre, at ens barn er klar til det næste hold, må man gerne tilmelde barnet dette hold.

Forældredage, fastsiddende hjælpemidler & børn med særlige behov

 

 

Forældre på kanten

Som forældre er I velkomne ved bassinkanten første og anden undervisningsdag, så I kan få et indblik i, hvordan en typisk undervisningsgang forløber. I er ligeledes velkommen efter efterårsferien og igen ved sæsonafslutning.

Det er vores erfaring, at jeres børn sammen med vores trænere opnår det bedste læringsmiljø, når forældrene ikke er til stede i svømmehallen, og vi beder derfor alle om at respektere dette.

 

Svømmevinger og bælter

I Herning Svømmeklub bruger vi ikke fastsiddende hjælpemidler som vinger og bælter, da vi mener, at svømmeren skal tilegne sig naturlige kropslige erfaringer i vandet.

I svømmeundervisningen benytter vi os af forskellige flydemidler som plader, bolde, Aquaorme og lignende, som alle bidrager til, at svømmeren tilegner sig naturlige kropslige erfaringer.

 

Børn med særlige behov

Hvis dit barn har nogle særlige behov i forbindelse med ADHD, autisme, epilepsi eller andet, skal vores klubchef have besked inden sæsonstart. Både træner og hjælpetræner vil blive gjort opmærksommme på de hensyn, som skal tages, så barnet får en god oplevelse. 


Ved epilepsi skal barnet følges af en voksen i forbindelse med undervisningen.

Sikkerhed i svømmeklubben

Sikkerheden vægtes meget højt i Herning Svømmeklub. Det skal være sikkert at aflevere sine børn til svømning, og vi stiller derfor høje krav til uddannelsen af vores trænere, så de har de rigtige komptencer og redskaber i tilfælde af en ulykke. Derudover har Herning Svømmeklub klare procedurer og en beredskabsplan, hvis der skulle opstå fare.

Førstehjælp

Alle vores trænere gennemgår hvert år et førstehjælpekursus samt et kursus i brugen af hjertestarter. På den måde sikrer vi, at vores trænere og hjælpetrænere har kompetencerne til at reagere korrekt i tilfælde af et uheld.

Livredderprøver

Alle trænere, som har ansvaret for et hold, skal op til en årlig livredderprøve. Først når prøven er gennemført, kan træneren undervise et hold.

Procedurer 


I Herning Svømmeklub skal det være trygt at færdes, og vi indhenter derfor altid børneattester og har nogle klare retningslinjer og procedurer klar i tilfælde af krænkelser og overgreb. 

 

Indhentning af børneattester

I Herning Svømmeklub indhenter vi hvert år børneattester på alle vores instruktører, bestyrelsesmedlemmer og frivillige. 

Procedure i tilfælde af krænkende adfærd eller overgreb i klubben

“Seksuelle krænkelser i klubben” er Herning Svømmeklubs procedure i tilfælde af krænkende adfærd eller overgreb under svømmeklubbens aktiviteter. Proceduren foreskriver, hvordan vi som klub skal agere, hvis sådan en situation opstår.

Procedure ved deling af krænkende billeder

“Nøgen i klubben” er Herning Svømmeklubs procedure i tilfælde af deling af krænkende billeder nder usvømmeklubbens aktiviter. Proceduren foreskriver, hvordan vi som klub skal agere, hvis vi opdager eller bliver bekendt med, at der er forgået deling af krænkende billeder i foreningsregi.

Privatlivspolitik 

I vores privatlivspolitik, som du finder på vores hjemmeside www.herningsk.dk, kan du læse om, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.

Spørgsmål

Svømmeskolen/Breddeafdelingen:
Spørgsmål vedr. undervisning, anbefalinger, hvilket hold dit barn skal svømme på, generel feedback til undervisningsformen eller instruktører, holdflytninger og lignende bedes rettes til herningsk@herningsk.dk
 

Spørgsmål til holdændringer, kontingent m.m.:
Spørgsmål vedr. holdændringer, kontingent eller lignende sendes til herningsk@herningsk.dk 


 

Herning Svømmeklub | Telefon + 45 61 10 81 55 | CVR nr. 28565011 | Brændgårdvej 20 | 7400 Herning | herningsk@herningsk.dk